Víťazmi dvojhier na Slovak Open Putro a Zajcevová

25.10.2009 Celý región

Prešov 25. októbra (TASR) - Medzinárodný bedmintonový turnaj HEAD Slovak Open v Prešove vyvrcholil v nedeľu v prešovskej Mestskej hale finálovými zápasmi.
Víťazmi dvojhier sa stali naturalizovaný Indonézan v talianskych farbách Wisnu Haryo Putro a Bieloruska Alesia Zajcevová.
Obe dvojhry mali trojsetové finálové vyvrcholenie. V mužskej triumfoval Wisnu Haryo Putro (297. vo svetovom rebríčku), ktorý práve v Prešove po prvýkrát reprezentoval Taliansko. Rodený Indonézan vyhral v súboji s druhým nasadeným, Angličanom Benom Beckmanom (118. ) prvý set, súper potom síce vyrovnal, ale rozhodujúce dejstvo už bolo opäť plne v réžii Putra.
Zaujímavo sa vyvíjalo aj finále ženskej dvojhry. Indonézanka Gustiani Megawatiová (226. ) vyhrala prvý set s prvou nasadenou, Bieloruskou Alesiou Zajcevovou (129. ). Druhý set bol úplne vyrovnaný, Megawatiová siahal po výhre, ale v koncovke bola úspešnejšia Zajcevová. Tá v treťom dejstve úplne ovládla kurt a potvrdila pozíciu turnajovej jednotky.
Najúspešnejšou hráčkou turnaja vôbec sa stala Dánka Karina Sörensenová, ktorá triumfovala v oboch štvorhrách. V oboch prípadoch s krajanmi, v ženskej štvorhre s Mariou Lykke Andersenovou a v mixe s Markom Philipom Winterom. Mužská štvorhra sa stala korisťou bratov Kopřivovcov z Českej republiky, ktorí do bodky naplnili úlohu favoritov.
Turnaj bol zaradený do kalendára Svetovej bedmintonovej federácie (BWF) s kategorizáciou 4c-Future Series. Víťazi si pripísali do svetového rebríčka po 1 700, zdolaní finalisti po 1 420 bodov. Zo slovenských hráčov si vo dvojhre najviac bodov, 600, pripísal za účasť v druhom kole Jarolím Vícen (momentálne 533. v rebríčku dvojhry). V jeho prípade to bude znamenať v novom vydaní rebríčka (29. októbra) posun približne o sto miest vyššie v rebríčku, do prvej polovice piatej svetovej desiatky. Rovnakú porciu bodov získal J. Vícen spolu s Jánošíkom aj za druhé kolo štvorhry, čo by im mohlo stačiť na posun do druhej svetovej deblovej stovky.

Výsledky finále HEAD Slovak Open 2009:
Dvojhra mužov:
Wisnu Haryo Putro (Tal. ) - Ben Beckman (Ang. -2) 2:1 (13, -17, 14).

Dvojhra žien:
Alesia Zajcevová (Biel. -1) - Gustiani Megawatiová (Indon. -4) 2:1 (-17, 19, 10).

Štvorhra mužov:
Ondřej Kopřiva, Tomáš Kopřiva (ČR-1) - Sören Gravholt, Christian Nielsen (Dán. ) 2:0 (18, 12)

Štvorhra žien:
Maria Lykke Andersenová, Karina Sörensenová (Dán. ) - Maria Ulitinová, Natalia Vojcechová (Ukr. -1) 2:0 (17, 10).

Miešaná štvorhra:
Mark Philip Winter, Karina Sörensenová (Dán. ) - Aliaksej Konach, Alesia Zajcevová (Biel. -1) 2:1 (-18, 9, 13).
 

Vyberte región